Salzburgi szatellit a Semmelweisen

Oktatópont - Kurzusok, Konferenciák | 2019. október 05. 15:19 | Utolsó módosítás dátuma - 2020. február 25. 16:44 | Forrás: Dr. Lánczi Levente, az MRT IB elnöke

Magyarországon soha nem látott programban volt részük azoknak a képalkotó kollégáknak, akik szeptember 20-21-én, két, igencsak aktív napot töltöttek el a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Elméleti Oktatási Központjában, az Open Medical Institute Képalkotó Diagnosztikai Szatellit Szimpóziumának rendhagyó rendezvényén.

A radiologia.hu korábbi beszámolóiból talán sokak számára ismerős a “salzburgi egy hetes szeminárium” - azaz, amikor egy héten át egy csodálatos salzburgi kastélyban vannak összezárva a világ különböző pontjairól sikeresen pályázó szakemberek, hogy a világ vezető radiológusaitól ismerhessék meg a szakmai újdonságokat, kapcsolatokat építhessenek és közösen kapcsolódjanak ki és szakadjanak ki a napi munkából. A salzburgi továbbképzéseknek azonban van két további pillére is. Az egyik pillér szervesen épül a szemináriumot teljesítőkre: ők lehetőséget kapnak egy rövid (általában egy hónapos) ausztriai vagy amerikai tanulmányúton való részvételre. A másik pillér viszont a program minél szélesebb körben való disszeminálását jelenti: úgynevezett szatellit szimpóziumokon, mini szemináriumoknak adhatnak otthont a résztvevő országok, ezáltal eljuttatva minél több kollégához - olyanokhoz is, akik nem tudnak részt venni a salzburgi képzésen. Ez utóbbi program zajlott egy kellemes szeptemberi hétvégén a magyar fővárosban.

A program életre hívásában kiemelt szerepe volt a korábbi salzburgi alumniknak: Cs. Jánvári Máté, Székely András és Lánczi Levente kezdeményezésére, Cs. Jánvári Máté nagyon aktív szervezői-kapcsolattartói tevékenységének köszönhetően indult meg a szervezés, a Magyar Radiológusok Társasága Ifjúsági Bizottságának támogatásával. Időközben az MRT MSK szekciójában egyre aktívabb Gulácsi György is csatlakozott a fő szervezői gárdához, szponzorként és szakmai partnerként pedig a Sonarmed Kft-t - a Samsung ultrahang-készülékek magyarországi forgalmazóját - sikerült megnyerni.

Nagyon erős kezdéssel indult a program: Lily M. Belfi, a Weill Cornell Medical Center professzornője egy musculoskeletális ABC-t prezentált, kiváló előadói stílussal, nagyszerű képanyaggal illusztrálva. Sőt, a résztvevőkkel egyetértésben, a kávészünet előtt, még egy látványos esetbemutatással is kiegészítette mondandóját. A kávét követően a bécsi Franz Kainberger professzor úr állt a pulpitusra, és a térd keresztszalag sérülések képalkotásáról tartott részletes előadást, hangsúlyozva gyakorlati, leletezési szempontokat is (pl. kivülről befelé, vagy belülről kifelé, térd leletezési standard), majd hasonló alapossággal jártuk körbe az Achilles-ín sérüléseket is.

További cikkek