Beszámoló francia ösztöndíjról

Oktatópont - Kurzusok, Konferenciák | 2019. szeptember 10. 22:24 | Utolsó módosítás dátuma - 2019. október 15. 14:49 | Forrás:

Dr. Birinyi Gabriella meséli el nekünk milyen Párizs és a Francia Radiológus Kongresszus

Idén tavasszal az MRT honlapján olvastam egy ösztöndíj felhívást, a BOURSE JACQUES SAUVEGRAIN -t. Ennek az ösztöndíjnak keretében a Francia Radiológus Kongresszuson (Journées Françaises de Radiologie) való részvételt lehet elnyerni, valamint a szállás támogatását. Ez nem kis dolog, ugyanis csak az egész hétvégére szóló kongresszusi belépő 640 - 730 euróba kerül.

Sokáig olvasgattam, hezitáltam, hiszen én csak idén januárban kezdetem el a rezidens képzést. Ennek ellenére mégis megpróbálkoztam vele, mivel az ösztöndíj másik pontjának megfeleltem, beszélem a nyelvet. Ezek után az esélytelenek nyugalmából igencsak kizökkentett a hír, hogy én kaptam a lehetőséget. Így tehát 2018 október 12 és 15 részt vettem életem első kongresszusán.

Azt hiszem a sokadik kongresszusom után nem fogok ennyi megdöbbeni dolgokon, de első látásra igencsak mélyvíz volt a rengeteg ember között, Párizs üzleti negyedében, a Kongresszusi Palotában megrendezett esemény. Azt sem tudtam, hogy a számtalan program közül mit válasszak. Ráadásul kezdőként és külföldiként két nagy aggályom volt: hogy nem értem meg a szakmai nyelvet és még ha érteném is, a tapasztalatlanságom miatt nem fogok érteni semmit az elhangzottakból. Így az első napon találomra ültem be egy-egy terembe, és random témakörökben hallgathattam előadásokat. Kicsit szoktam a légkört, a nyelvet, míg nap végére rájöttem, hogy tulajdonképpen megértem az elhangzottakat. A szakmai nyelvbe egy pár program után belerázódtam, a prezentációk pedig még számomra is követhetőek voltak az információkat világosan demonstráló képanyaggal. Miután pedig Barta András és felesége elmagyarázta a rendezvény működését másnap már szinte rutinosan igazodtam el a demonstrációk, előadások, kiállítások tömegében.  

Szinte minden specializációban hangzottak el előadások, de kezdőként én az általános érdeklődésnek megfelelőeket látogattam leginkább, valamint az UH demonstrációkat néztem meg. Talán nem mondok újat, de ezeknek a demonstrációkank a lebonyolításában eléggé meglepett a profi szervezés. Első alkalommal bizalmatlan voltam, hisz láttam az egy ágy mellett sorakozó nagy tömeget. Gondoltam felesleges odamennem, úgy sem fogok semmit sem látni. Jó pár alkalommal később véletlenül keveredtem arra, mikor észrevettem, hogy további kivetítőkön jól lehet követni az előadást, egyszerre közvetítik az ultrahang képet és a transzducer mozgását. Sőt, további ágyak mellett segítőkön ki is lehetett próbálni a látottakat, a helyes technika elsajátításában, a gép kezelésében pedig szakemberek segítettek. 

Lenyűgözött a profi szervezés, a magas színvonal, a rengeteg kiállító, az egész napos tartalmas programok. A napok során már csak azt sajnáltam, hogy nem tudok egyszerre mindenhol ott lenni, de mint később megtudtam, ezt később itthon megtehettem, utólag visszanézhetem az egész programot.

Persze az ebédszünetekben jutott időm egy kis városnézésre is, főként, hogy 10 perc séta után a Diadalívnél ehettem meg az ebédem.

Igazán köszönöm a lehetőséget, nagy élmény volt ez a 4 nap. Nagyon ösztönzően hatott rám a további tanulásban, fejlődésben. Örülök, hogy szélesedhetett a látóköröm, tanulhattam és élményekben gazdagon, lelkesen jöttem haza. Mindenkinek ajánlom, ha teheti, jelentkezzen erre az ösztöndíjra.

További cikkek