Beszámoló a 2019-es párizsi Francia Radiológus Kongresszusról

Oktatópont - Kurzusok, Konferenciák | 2019. október 16. 22:43 | Utolsó módosítás dátuma - 2019. november 06. 00:03 | Forrás: radiologia.hu - dr. Lánczi Levente

Dr. Ferenczi Zsuzsannát épp Párizsban, a Francia Radiológiai Társaság éves kongresszusán értük utol. 

Hogyan jutottál ki a Francia Radiológiai Társaság kongresszusára?

Ebben az évben először volt lehetőség magyar fiatal  - tehát még szakvizsga előtt álló - radiológusoknak ingyen részt venni a kongresszuson. Ezen felül Dr. Barta András segítségével megpályáztam a Jacques Sauvegrain ösztöndíjat is, melyet sikerült megkapnom, így a társaság az utazás és a szállás költségeit is állta.  

IMG_5003

Hogyan képzeljük el ezt a rendezvényt? Méretében, tartalmában melyik kongresszushoz hasonlítanád? 

A rendezvény az ECR után Európában a második legnagyobb, szintén nemzetközi kongresszus, nagyjából 16000 résztvevővel. Az ECR-en kívül nagyobb kongresszus csak az Egyesült Államokban van, az RSNA. 

Tartalmában gyakorlatilag minden témát felölel, a neuroradiológiától a nőgyógyászati képalkotásig. Kiemelném, hogy az intervenciós eljárások Franciaországban az itthoninál jóval nagyobb hangsúlyt kapnak.   

Hogyan látod, a fiatal kollégáknak mennyire van lehetőségük bemutatkozni, előadni?

Minden további nélkül, hasonlóan az ECR-hez - természetesen amennyiben megvan hozzá a megfelelő szintű francia nyelvtudás. Volt szerencsém több, még szakvizsga előtt álló fiatal kolléga előadását meghallgatni. 

Az előadótermi programokon kívül milyen egyéb programok vannak a kongresszuson?

Itt is voltak kvízek, egy egész emeletet elfoglaló kiállítás, ahol CT-k, mammográfiás készülékek, új eszközök voltak megtekinthetők, az ultrahang gépeket itt is ki lehetett próbálni.

A közösségi programokat illetően első nap állófogadás volt koktélozással egybekötve, az egyik este vacsorát szerveztek a Musée de l’Homme-ba, illetve az újonnan kinevezett tiszteletbeli tagoknak - és itt kiemelném, hogy Magyarországról Dr. Forrai Gábor főorvos úr kapott ilyen elismerést - és a fiatal ösztöndíjasoknak is volt szervezve külön esti program. Összességében azt gondolom, hogy erre is kellő hangsúlyt fektettek.  

Milyen újdonságokról hallottál?

Mint korábban említettem, maga az ingyenes részvétel fiatal radiológusoknak egy újdonság. Ami pedig a szakmát illeti, vannak olyan - például intervenciós - eljárások, amik az itthoni gyakorlatban kevésbé elterjedtek. 

Lesz tehát ilyen pályázat a következő években is?

Igen és tapasztalatom szerint érdemes is élni vele. Ezen túlmenően, a lehetőségeket illetően vannak három hónapos ösztöndíjak is Franciaországban - ez már fiatal szakorvosoknak, ide is várják a jelentkezőket!

További cikkek