A bírónak már van videója!

A bírónak már van videója!

A napokban véget ért labdarúgó világbajnokságot fél szemmel követve számos hasonlóságot látok a futball és a radiológia világa között.

2018. július 16. 21:30 | Utolsó módosítás dátuma - 2018. július 19. 15:00

Tartalom

Sajnos idén már kevésbé tudtam folyamatosan követni a focivébét, mint iskolai vagy egyetemi éveim alatt, de a meglepetések mellett a videóbíró alkalmazása izgatott legjobban. Mindig is kiemelt figyelemmel fordultam a klasszikusan fekete ruhába bújt sporttársak - a kapusok és a játékvezetők - irányába.

Ezen az eseményen debütált nagy világversenyen a hivatalos nevén VAR (video assistant referee - a videó segített játékvezetés) - azaz ellentétben a régi mondással, a bírónak immár van videója!

l01

De hogyan kapcsolódik ez a radiológia világához?

Vegyük csak sorra: adott egy kiélezett szituáció - legyen ez mondjuk egy labdarúgó világbajnoki mérkőzés, vagy éppen egy sürgősségi eset a radiológián. Számtalan kétes kérdés, döntési helyzet merül fel - mind a mérkőzés játékvezetője, mind a leletező radiológus szempontjából.

Klasszikusan mindketten a két szemükre, szaktudásukra, tapasztalatukra, olykor tekintélyükre és meglehetősen korlátozott eszköztárukra (óra, síp, sárga és piros lapok, illetve vonalzó, szögmérő, ablakolás) támaszkodhatnak. Szerencsére már az idők kezdete, de legalább is egyaránt a modern foci és az orvosi képalkotás XIX-XX. század fordulójától számítható kezdete óta támaszkodhatnak még segítőkre. A labdarúgás szaknyelvében is már jó ideje hivatalosan “assistant referee” - röviden: asszisztens - a partjelzők és egyéb segédbírók elnevezése, és habár ma már egyre több a radiográfus, klasszikusan asszisztensek segítik a radiológusok munkáját is.

A mérkőzés (betegellátás) szintjétől függően vannak még további segítők - negyedik játékvezető, alapvonali segítők (további radiográfusok, orvos-írnokok, előleletező rezidensek) - akik segíthetnek (olykor hátráltathatnak) a döntések meghozatalában, de az egyetlen és végleges döntéshozó a játékvezető - illetve a radiológus. A futballbíró is többnyire csak “diagnosztizál”. Megállapítja egy helyzetről, hogy az a szabályok szerint minek minősül: kint volt-e vagy bent, szabadrúgás vagy tizenegyes, szabálytalan vagy nem szabálytalan, előnyszabály vagy szabadrúgás... A későbbi változások sorsa alapvetően nem az ő, hanem a csapatok (vagy épp a betegellátás többi szereplőjének) kezében van - de döntéseivel nagyban befolyásolja a kimenetelt. Számít az időzítés, számít a forma és lényeges a tartalom is. Látható, hogy a focibírók és a radiológusok szerepe, történelme nagyon hasonló tehát.

És habár tudjuk jól, hogy a modern technika itt van velünk és már régen hozzáférhető, a döntéshozatalba való beépítésre csak nagyon lassan érett meg az idő. Mi az, ami miatt ennyire ragaszkodott a labdarúgás és a radiológia világa ahhoz, hogy ne használjuk ki kellőképpen a technika adta lehetőségeket?

Fajsúlyos döntésekről, milliárdos üzletekről, emberéletekről van szó. A résztvevők - csapatok, betegek - és a széles közvélemény - beleértve a kispadon ülő edzőket, vezetőket, nézőket, kívülállókat, vagy éppen a kérő orvost, családtagokat és a széles lakosságot - pedig a pontos döntést várja és elvárja. A hiba lehetősége - legyen az gépi vagy emberi - sajnos mindig benne van a pakliban. De annak minimalizálására törekedni kell! Legyen szó akár fociról, akár radiológiáról.

A focit emberek játsszák, emberek szórakoztatására. Az egészségügyet is emberek veszik igénybe és emberek nyújtják az ellátást. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy egyszer csak leveszik a fekete ruhás sípmestert a gyepről. De ha netán ez megtörténne, azt pláne nem tudom elképzelni, hogy ne lenne többé szükség játékvezetőre, akit lehet, hogy hátraküldenek majd egy monitorokkal és egyéb asszisztenciával telepakolt szobába - bár jelen trend egyáltalán nem ezt mutatja -, de akkor is az ő véleménye lesz a döntő.

l02

Persze adódik a kérdés: jobb játékvezetői döntések születtek ezáltal a foci vébén a pályákon? Mennyiben befolyásolta ez a végleges kimenetelt? Hogyan alkalmazkodtak a csapatok mindehhez? Csak a videóbíró miatt volt minden korábbinál lényegesen több megítélt tizenegyes? Olyan kérdések ezek, amiket alaposan körül kell járni, meg kell vizsgálni, ki kell elemezni és a tanulságokat levonni. Ismerős ugye?

Itt az ideje tehát a radiológiában is szintet lépni, beépíteni minél többi gépi vagy egyéb módon asszisztált módszert a napi rutinba és megfelelő minőségbiztosítási kontrollal folyamatosan monitorozni a működést.

Ahogy a tenisz is tenisz maradt a sólyomszem bevezetése óta, úgy a foci is foci maradt a VAR bevezetésével, úgy a radiológia is radiológia marad a mesterséges intelligencia korában. A világbajnoki döntő pedig mindenki számára nyilvánvalóvá tette, hogy van létjogosultsága a videóbírónak, olyan helyzetben született jó döntés, ami hagyományosan téves ítéletet eredményezett volna. Persze, az NB III-ban lehet soha nem lesz videóbíró, de ettől még az NB I-ben, vagy pláne a világbajnokságon ez lehet elvárás. És legyen ez elvárás az egészségügyben is. Már csak az a kérdés, hogy NB III-as, NB I-es, vagy világbajnoki szint a cél.

Névjegy:

dr. Lánczi Levente István
radiológus szakorvosjelölt, a radiologia.hu szerkesztője és szerzője, a Magyar Radiológusok Társasága Ifjúsági Bizottságának elnöke.
email: lanczilevente@gmail.com


Magyar szerzőkdr. Lánczi Levente István
Szerző címelanczilevente@gmail.com