KÉP - ALKOTÁS 2018. I. évf. 1. szám

(Első) Levél a szerkesztőktől

Hosszú, előkészítési folyamatot követően, a radiologia.hu weboldal új köntösben jelenik meg, s egyik újdonsága egy olyan újság megjelentetése, ahová „rejtőzködő”  íróink , költőink a szűkebb és tágabb radiológus társadalomból szabadon írhatnak, kritikát gyakorolhatnak, véleményezhetnek, vagy éppen „tudományt” csinálhatnak.  

A lap konkrét célkitűzései az impresszumban olvashatók, amiben szemléletként szerepel egy régi, veretes, főként irodalmi folyóirat a „Nyugat”, bár a mi jelenlegi új szeleink inkább Kelet-(Debrecen) felől kezdenek fújni. Mondhatnánk talán, hogy a Nyugat Keletje szeretnénk lenni.

A lap indítása nem véletlenül esik 2018. júliusára, hiszen a Magyar Radiológusok Társasága új elnököt választott Berényi Ervin professzor személyében, aki számos újdonsággal kívánja szolgálni új pozícióját, s támogatója a multidiszciplináris műveltség terjesztésének is.

A szerkesztőbizottság szigorúan arányosan fiatal, középkorú és idősebb kollégákból tevődik össze, mindannyian radiológiával foglalkoznak, de mind annyiuknak van egy hobbija is, szeretnek írni, véleményt formálni, saját gondolataikat megosztani másokkal.

Első lapszámunk írásaival szeretnénk bizonyos irányt is szabni, milyen jellegű írásokat is várunk olvasóinktól is.

Az indító írás Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költőnk írása, mely az orvosi hivatásról, a beteg ember kiszolgáltatottságáról szól. A költő 2016-ban a Szent Agáta mammológus napokon olvasta föl rangos írását és versét, melyet Dr. Göblyös Péter, ny. egyetemi tanár, a mammológus napok kiötlője és szervezője bocsájtott rendelkezésünkre. Ezúton is köszönjük. "A fekete mátkaság" c. írás az 1960-as évek hangulatát idézi, a megható vers olvasása mellett bepillantást enged az irodalom és zenetörténelem jeles eseményeibe.

Dr. Wenninger Csaba szenior szerkesztőnket, aki jelenleg Svédországban dolgozik és ingázik hazánk és munkahelye között, a kávé illata,  a kávézás hagyománya ihlette. A Bécsi Európai Radiológusok Kongresszusán való tartózkodás adta az írás ötletét, s „Gondolatok a kávéról” c.  élvezetes írásában a kávé eredetével és egyéb történelmi események felelevenítésével is szolgál.

Dr. Martos János írása egy életünkből vett példameséről szól "Rigószőr" címmel. A történet azt sugallja, hogy a jó cselekményeket is elismerhetik, bár nem mindig bízunk ebben.

Dr. Lánczi Levente junior szerkesztőnk írásában a Futball VB eseményei kapcsán párhuzamot von a sport és a radiológia között, hangsúlyozva azt az Arisztoteleszi alapelvet, hogy minden-mindennel összefügg. ”A bírónak már van videója„ című írás  biztosan felkelti olvasóink érdeklődését.

A szerkesztőség nevében:

Lombay Béla és Bágyi Péter


Cikkek