UNESCO Világörökség, Mozart(kugeln), A muzsika hangja, ...

Beszámolók | 2018. november 15. 22:48 | Utolsó módosítás dátuma - 2018. november 29. 07:53 | Forrás: radiologia.hu - dr. Cs. Jánvári Máté

...és legújabban nívós orvostovábbképző szemináriumok. Ismét volt magyar résztvevője a salzburgi szemináriumnak - Cs. Jánvári Máté beszámolója.

UNESCO Világörökség, Mozart(kugeln), A muzsika hangja, ...

Bizonyára leginkább a címbéli felsorolásról ismerjük Salzburgot. Itt élt és alkotott azonban Christian Doppler is, aki 1842-ben állt elő a később róla elnevezett jelenséggel, a Doppler-effektussal; talán még kevesebben tudják, de Salzburg a székhelye az Amerikai-Osztrák Alapítvány (AAF) „Szabadegyetemének” (Open Medical Institute) is, nekik köszönhetően születhetett meg ez a beszámoló.

Több, mint húsz éve tartanak itt szemináriumokat, az év 40 hetében, valamennyi orvosszakma képviselteti magát. Az alapítvány egyik legfőbb célja megelőzni a „brain draint”, azaz a szellemi tőke külföldre áramlását és elősegíteni a „brain gaint”, vagyis a megszerzett tudás hazai kamatoztatását, így olyan rövid távú oktatási programokat kínál, amelyek közül az első lépcsőfok a szemináriumokon való részvétel.

A helyszín a varázslatos Arenberg-kastély, korábban lordok, nővérek, majd arenbergi Zsófia hercegnő, végül pedig az alapítványnak köszönhetően, egy hétig a 30 szerencsés kiválasztott otthona. Minden reggel hét és nyolc óra között svédasztalos reggelivel indult, majd kávé- és ebédszünettel tűzdelve, oktatással folytatódott a nap, egészen délutánig, illetve a hét órakor kezdődő meleg vacsoráig. Az előadók fele amerikai, (fele pedig osztrák/német) akik önzetlenül csak azért utaznak Salzburgba egy hétre, hogy minket oktassanak, ezért (is) a szeminárium hivatalos nyelve az angol, megfelelő kommunikációs készség a jelentkezőknél alapkövetelmény. A tanmenet háromévente ismétlődik, témaköröket tekintve minden évben színes a program: sürgősség, neuro, mellkas, has, musculo és gyermek, idén azonban onkologia (emlő, rectum, prostata, hibrid képalkotás) és management is belefért. Sőt, két előadás szólt az Egyesült Államokban már égető, de hazánkban is egyre aktuálisabb problémáról, a kiégésről (burnout) és arról, hogyan védekezzünk, tegyünk ellene tudatos jelenléttel (mindfulness), például. Az előadásokat nyomtatott formában is megkaptuk, így maximálisan az előadóra koncentrálhattunk, kérdezhettünk. Ha ez nem lenne elég, felhasználónevet és jelszót is kaptunk, amellyel egy online felületre belépve a korábbi előadásokat, kiválasztott eseteket tekinthetjük meg.

Az első két délután a hallgatók mutatták be a magukkal hozott esetüket, ez minden jelenlevő számára kötelező volt. Két délután kis csoportokban „hands on” ultrahang workshopokat tartottak, a téma szavazással dőlt el: MSK, FAST és intervenció. Utolsó előtti délután, a méltán híres Mozarteum egyik tanárnője és növendéke zongora, illetve cselló hangversenyét élvezhettük. Utolsó esténken a bálteremben vacsoráztunk, a többfogásos menü elfogyasztása után, néhány kiválasztott esetet és a legjobb tesztírót oklevéllel és ajándékkal ismerték el. Beszédet mondott a program vezetője, megköszönte az előadóknak és a hallgatóságnak is a részvételt és biztatott, hogy a szeminárium alaptételének megfelelően, otthon kamatoztassuk a megszerzett tudást és emlékeztetett, hogy a szemináriumot sikeresen teljesítők, jogosultak (természetesen újabb pályázat útján) háromszor egy hónapot eltölteni megfigyelőként egy osztrák intézményben, ahol további tapasztalatokat szerezhetnek. Ez volna a második lépcsőfok. A harmadik az úgy nevezett szatellita szimpózium, ennek során két előadó érkezik a célországba és otthoni előadókkal együtt, mini szemináriumokat tartanak. Egy ilyen szimpózium szervezése nálunk is folyamatban van, MSK-témában, de többet nem árulhatok el…

Az egy hét alatt, két teljesen szabad délutánunk is adódott, napsütéses, tavaszias időben fedezhettük fel a várost, a kalandvágyóbbak napi kirándulást tettek a környéken (A muzsika hangja helyszíneit bejárva), volt, aki még Németországba is átruccant, megtekinteni a Sasfészket. Emellett persze bőven adódott lehetőségünk beszélgetni, ismerkedni egymással és ez eltérő kultúrákkal, megtárgyalni a közös és néhol merőben eltérő radiológiai vonatkozásokat.

Egy hétig királyi ellátásban volt részünk, emellett azt hiszem, kivételesen remek, összetartó kis csapat jött össze, így utolsó éjszaka az „after-partyn” megható monológok törtek felszínre hallgatókból, előadókból egyaránt; másnap új barátokkal, egy halom ismeretanyaggal és legfőképpen új lendületet szerezve tértem haza. Mindenkinek csak ajánlani tudom, fantasztikus lehetőség; több beszámolót is találhattok a radiologia.hu-n a korábbi évekből (például itt egy korábbi, nem teljes gyűjtemény, a tavalyi napi beszámolók nélkül: https://radiologia.hu/esemenyek/beszamolok/salzburg-ujra-var!_1529394994729), emellett persze szívesen segítek én is a jelentkezésben, vagy kérdés esetén.

Az itt közzétett fotó a tavalyi szemináriumon készült.

További cikkek