Musculoskeletalis kurzus Pécsett

Beszámolók | 2018. július 04. 10:03 | Utolsó módosítás dátuma - 2018. július 25. 20:23 | Forrás: radiologia.hu - dr. Lánczi Levente

A Magyar Radiológusok Társaságának XXIX. Kongresszusa két kísérőrendezvénnyel - egy kétnapos musculoskeletális és egy fél napos kontrasztanyagos ultrahang kurzussal - vette kezdetét.

Musculoskeletalis kurzus Pécsett

A musculoskeletális kurzus az International Skeletal Society Radiologist’s Outreach Program keretében került megszervezésre. Válogatott nemzetközi előadócsapt érkezett a mecseki városba: Franz Kainberger, bécsi professzor - ő esetleg a salzburgi OMI továbbképzésekről, és bécsi ECR kongresszusokról lehet sokak számára ismerős -, a többéves amerikai tapasztalattal bíró Ustun Aydingoz professzor Ankarából és Clarissa Canella professzor Brazíliából. A helyi szervezésért Mester Ádám főorvos úr felelt.

A továbbképző kurzus programja a kétnapos kurzusok bevált struktúráját követte: a három előadó egy-egy hosszabb, egyenként 45 perces előadását kávészünet, majd félórás kiscsoportos, interaktív, esetbemutatás fókuszú foglalkozások követték három helyszínen, forgószínpad jelleggel. Itt gyakorlat-orientáltan lehetett újra áttekinteni az elméletben megszerzett ismereteket.

Egyrészt fókuszba kerültek a kisebb-nagyobb ízületek és anatómiai megfontolások. Másrészt kórkép-orientáltan a csont- és lágyrészdaganatok, gyulladásos elváltozások és infekciók, rendszerbetegségek, valamint a perifériás idegek vizsgálata is külön előadás-gyakorlat párban került terítékre.

Pecs_MSK_2018_2

Aydingoz professzor a váll képalkotásban különösen hangsúlyozta az MRI arthrographia előnyeit - ez esetben posterior megközelítésből javasolta a kontrasztanyag intraarticularis bejuttatását. Részletesen elmagyarázta a magic angle effekt jelenségét, és lehetséges kivédési mechanizmusait is. A magic angle effect három tényező egyidejű jelenléte során léphet fel: (1) kollagéntartalmú struktúrák jelenléte, (2) melyek a Z tengellyel 55 fokos szöget zárnak be, (3) a TE pedig 37 ms-nál kisebb. Lehetséges kivédési mechanizmus, hogy a PD FS szekvenciákban a TE időt 40-50 ms-ra állítsuk be, használjunk különböző síkokat a mintavételezés során - különösen javasolt a ferde sagittalis T1 szekvencia végzése. A rotátor köpeny (ROK) szakadásaival kapcsolatban vezető szempont a klinikum - hiszen időseknél, sőt, élsportolóknál nagyon gyakori a ROK sérülése. A felső végtag áttekintését Kainberger professzor a könyök régió képalkotásával folytatta. A régió traumás sérüléseinek döntő többsége (80-90%) az extensio-supinatio-valgus helyzetben bekövetkező sérülések. A kezdő nap utolsó előadásán Clarissa Canella a különböző gyulladásos eredetű ízületi betegségek áttekintésével zárta, a program pedig a fentebb már részletezett workshopokkal fejeződött be.

Pecs_MSK_2018_3

Szerda reggel a perifériás idegek ultrahang vizsgálatába vezetett be bennünket Kainberger professzor. Aydingoz professzor a térddel folytatta, kiemelve a különböző zsírpárnák szerepét, például hogy a quadriceps zsírpárna oedámája tünetképző lehet. Előkerültek fontos mérőszámok a trochlea dyspalsiával kapcsolatosan is - ilyen például a TT-TG, azaz a tuberositas tibiae és trochlearis árok közötti távolság, vagy a patella magas, illetve alacsony állása (patella alta/baja). A viszonylag gyakran előforduló Osgood-Schlatter kórral kapcsolatban hangsúlyozta, hogy önmagában a tuberositas tibiae fragmentációja nem típusos, szükséges még hozzá a ligamentum patellae megvastagodása és csontvelőoedema is - ez utóbbiak diagnosztizálásához MRI vizsgálat szükséges. A kétnapos kurzus visszatérő témáit nyújtották az enthesophyták - azaz a lágyrészképletekben kialakuló degeneratív meszesedések -, ilyenre jó példa a térdízület estében a Pellegrini-Stieda elváltozás, mely régebbi részleges ligamentum collaterale mediale szakadás esetén a medialis femurcondylus mentén kialakuló meszesedést jelent. Az ismertetésből nem maradhattak ki a keresztszalagsérülések és a különböző ízületi szabadtestek sem. Canella professzorasszony a különböző intrartricularis kristálylerakódásokkal - köszvény, Ca-hydroxapatit lerakódás - járó kórképeket részletezte a délelőtt hátralévő részében.

Pecs_MSK_2018_4

A három záró téma a csontvelő elváltozásaival, a csonttumorokkal és a gyulladásos-fertőzéses betegségekkel foglalkozott. Tumorok estében a WHO beosztást ismertette Kainberger professzor, ezek általánosan a (1) benignus, (2) malignus, (3) nem meghatározható fő kategóriák, de radiológiai szempontból az agresszív, és nem agresszív kategóriák a lényegesek. Leletezési szempontokat is kaptunk, kiemlendő ezek közül a páciens életkora, neme, a lézió elhelyezkedése (epiphysis, epi-metaphysis határ, metaphysis, diaphysis, illetve corticalis vagy trabecularis), határai, periostealis reakció, tumor matrix. Fontos továbbá felmérni a pathológiás törések kialakulásának lehetőségét. Az eszköztárral kapcsolatban a PET-MRI nagyon ígéretesnek tűnik, mint ahogyan beutalási kritériumok tisztázása, amiben a klinikai döntéstámogatás (például az ESR iGuide) lehet a klinikusok és radiológusok hasznára.

Nagyon intenzív másfél nap, és egy jól szervezett kongresszus méltó felvezetése volt ez a kurzus, melyért kiemelt köszönet jár az előadóknak, akik akár másik kontinensről is ideutaztak a magyarországi kollégák továbbképzéséért, valamint a szervezésért a Magyar Radiológusok Társasága Osteológiai Szekciójának és minden aktív résztvevőknek egyaránt.

Fotók: dr. Mester Ádám, dr. Lánczi Levente

További cikkek