Gyermekradiológia workshoppal indult 2019!

Beszámolók | 2019. május 30. 05:36 | Utolsó módosítás dátuma - 2019. május 30. 05:43 | Forrás: dr. Lánczi Levente - MRT IB

A Debreceni Egyetem Interaktív Orvosi Gyakorlati Központja adott otthont az idei év egyik legelső szakmai rendezvényének, a Magyar Radiológusok Társasága Ifjúsági Bizottság és a Magyar Gyermekorvosok Társasága Fiatal Gyermekorvos Szekció közös Gyermekradiológia workshopjának. Alább egy elfogult beszámoló a szervezőktől.

Gyermekradiológia workshoppal indult 2019!

Az esemény illeszkedett az éppen két éve újra életre hívott FIRAFÓ workshopok sorába - emlékeztetőül: 2017. februárban musculoskeletális, májusban Szegeden hasi, majd 2018. év elején Caceres professzor úrral mellkasi, míg 2018. koraőszén Forrai Gábor vezetésével emlődiagnosztikai workshopok kerültek megrendezésre. A szakmai sokszínűség mellett a helyszínek sokszínűségének is igyekezett eleget tenni a rendezvény, hiszen egyrészt Debrecen városában, másrészt pedig nem egy hagyományos tanteremben, hanem az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ helyiségeiben került megrendezésre az esemény.

A témaválasztás, valamint az együttműködés a Magyar Gyermekorvosok Társasága Fiatal Gyermekorvos Szekcióval természetszerűleg magával vonzotta, hogy ne csak a képalkotó szakemberek, hanem a klinikusok is legyenek jelen a fórumon - mind az előadók, mind a hallgatóság körében. És így a rendezvény a FIRAFÓ sorozata mellett a Fiatal Gyermekorvosok által életre hívott vándorülés-sorozatba is passzolt. Az intenzív érdeklődést jelzi, hogy - a helyszín korlátozott befogadóképessége miatt is - a regisztrációt végül a tervezettnél néhány nappal korábban, az esemény előtt egy héttel le kellett zárni.

Prof. Dr Berényi Ervin, a debreceni Klinikai Központ és a Magyar Radiológusok Társaságának, illetve Prof. Dr. Lombay Béla, a debreceni gyermekradiológiai grémium elnökének köszöntő szavai után az előadások sorát dr. Várkonyi Ildikó kezdte, aki akut újszülöttkori kórképekbe nyújtott intenzív betekintést. A téma fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, gyakorlatilag bármilyen kórház bármelyik ügyeletében felmerülhetnek ilyen esetek, és mind neonatológusi, mind radiológusi oldalról fontos erre felkészülni. A mellkasi kórképek közül az IRDS (négy fokozat), wet-lung (“szőrös szív” - érett, sectioval született újszülött esetében), meconium aspiratiós syndroma (“hóförgeteg” jel), rekeszsérv, PTX, pneumomediastinum, míg a hasi régióból a NEC (nekrotizáló enterocolitis) - és differenciáldiagnózisa UH-val, natív hasi röntgennel -, a malrotatio-volvulus és a duodenum atresia kerültek bemutatásra, gazdag és látványos képanyaggal illusztrálva és a gyakorlati szempontokat kiemelve. Az újszülöttkori koponyaeltérések kapcsán külön bemutatásra került a cephalhematoma, illetve intracranialis vérzések elkülönítésének módszere - a cephalhematoma tükör artefactumot okoz, nem összetévesztendő az epiduralis vérzéssel! A centralis katéterekhez is kaphattunk gyakorlati útmutatót: az a. umbilicalis kanül felvezetése az a. Iliacan keresztül történik, ennek megfelelően röntgenfelvételen egy hajtűkanyart láthatunk, míg a v. umbilicalis kanül lefutása egyenes.

A következő előadás is az újszülöttekkel foglalkozott, dr. Balázs Gergely neonatológus a NIC-en alkalmazott tüdőultrahangos vizsgálatokba vezette be a résztvevőket. Egy ilyen írásos beszámolóba nehéz belesűríteni magát az előadást, de valóban lenyűgözve figyelték a jelenlévők, hogy “milyen csodákat” képesek ezekkel a párszáz grammos csöppségekkel végezni a neonatológiai centrumokban. Talán nem is gondolunk bele, hogy egy egyszerű röntgenfelvétel is micsoda megterheléssel járhat egy ilyen babának - és ráadásul a diagnosztikai értéke olykor erősen korlátozott. Így abszolút helye lehet a diagnosztikában egy gyors diagnózissal járó (röntgen esetében mindenképp számolni kell a leletek megfordulási idejével!), betegágy/inkubátor melletti, kíméletes, sugárterhelés nélküli, olcsó, dinamikus, légzőmozgással szinkron képalkotásnak - mindez lehetséges ultrahanggal. Az első blokk Prof. Dr. Lombay Béla előadásával zárult, melyben a képzést, a jövő generáció attitűdjeit járta körül.

A következő szekció az interaktív blokk nevet is kaphatta volna. Dr. Puskás Noémi serdülő fiú esetét bemutató esetbemutatásával kezdődött: egy Ladd szalag által okozott duodenum leszorítás, paraduodenalis, intraabdominalis hernia esete volt. Köszönhetően a fórum interdiszciplinaris jellegének, a gyermeksebészek azonnal jelezték, hogy a nagy erőkkel bevetett képalkotó diagnosztika helyett megfelelő lehetett volna egy laparoszkópos műtét, amivel mind a diagnosztika, mind a terápia megoldható lett volna egy ülésben. A klinikus-radiológus párbeszédet tovább inicializálta dr. Petró Mátyás előadása, aki a kérőlapok radiológiai szempontjait hangsúlyozta a jelenlévők számára, és közösen fejthettük meg, hogy egy-egy kérőlapon miért is az az információ szerepelhet, ami. Az ebéd előtti szakaszt Vrancsik Nóra interaktív, kahoot-os (online szavazós) esetbemutatásai zárták.

A szendvicsebédet követően újabb szakmák léptek a pulpitusra, immár dr. Cseh Áron, a Magyar Gyermekorvosok Társasága Fiatal Gyermekorvos Szekció elnökének moderálása mellett. Balázs Ervin radiográfus a dózismonitorozásról, a Debreceni Egyetem ellátóhelyein gyermekek CT vizsgálatai során szerzett dózismonitorozási és dóziscsökkentési tapasztalatairól számolt be. Dr. Fadgyas Balázs a minor fejtraumák korszerű ellátásáról, a koponya radiológiai vizsgálatairól adott elő, és mutatta be a Heim Pál Kórházban alkalmazott protokollt - és a várhatóan hamarosan országos protokollá előlépő eljárásrendet. Dr. Józsa Gergő a distalis radiustörések diagnosztikája, reponálása, illetve követése során alkalmazott ultrahang-diagnosztikát ismertette - a pécsi klinikán szerzett tapasztalataik, eredményeik gyakorlatilag a röntgendiagnosztikával összevethetőek. Az előadások sorát dr. Domos Gyula, a csecsemők csípőszűréséről, a szűrés jelenlegi helyzetéről tartott előadása zárta.

Az interakciókra nem csak a szekciók és a kávészünetek során, hanem a napot lezáró gyakorlati képzésen is lehetőség volt. Egy ultrahang szimulátor, egy végtagi és két hasi-lágyrész vizsgálatokra beállított UH berendezés állt a résztvevők rendelkezésére, hogy gyakorlatban is kipróbálhassák a nap során hallottakat, tanuljanak egymástól.

A rendezvény természetesen nem jöhetett volna létre támogatók nélkül. Elsősorban köszönhető a Magyar Radiológusok Társasága Ifjúsági Bizottság és a Magyar Gyermekorvosok Társasága Fiatal Gyermekorvos Szekció összefogásának. Az előadóknak az alapos felkészülésért jár a köszönet, továbbá az eszközök és helyszín biztosításában köszönet illeti az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központot és munkatársait, valamint szintén eszköztámogatást nyújtott az Orvosi Képalkotó Intézet és a Medirex Kft, akiknek köszönjük ezt a támogatást. Külön köszönet jár a Radizone Diagnost-X Kft-nek a kávé- és ebédszünetekhez nyújtott anyagi támogatásért, és rendezvényeink kitartó támogatásáért.

További cikkek