Emlődiagnosztikai FIRAFÓ workshop

Beszámolók | 2018. szeptember 20. 09:08 | Utolsó módosítás dátuma - 2018. november 14. 18:29 | Forrás: radiologia.hu - dr. Lánczi Levente

Az ősz beköszöntével folytatódtak a fiatal radiológusoknak szánt workshopok is.

Emlődiagnosztikai FIRAFÓ workshop

Az emlő képalkotásáról minden bizonnyal az egyik legavatottabb szakemberétől Forrai Gábortól, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) elnökétől valamint egymástól tanulhattak a szeptember 8-án a SE Radiológiai Klinika könyvtárában megjelent kollégák. A bevezetőben pár szólt szólt az EUSOBI aktivitásairól: hároméves elnöki ciklusa hamarosan végéhez ér, de örömmel jelentette, hogy a tagság nemrég lépte át az 1000 fő, illetve kialakulóban van egy nagyon aktív Young Club - ami nem meglepő módon az emlődiagnoszikával foglalkozó fiatalokat tömöríti, és hasonló workshopokat, rendezvényeket szerveznek.

Az első előadásban átfogó képet kaphattunk az emlődiagnosztikáról. Egyrészt, hogy ez egy nagyon érzékeny problémakör, mentális, lelki, fizikális megterheléssel jár már önmagában a vizsgálat is, ezért kiemelten fontos a vizsgáló team felkészültsége. Itt egyértelműen kidomborodik, hogy a vizsgálatoknak, beavatkozásoknak nem kizárólag vitális, hanem nagyon közvetlen pszichológiai vetülete is van. A korszerű emlődiagnosztikai és -terápiás ellátás pedig csakis komplexen - radioógusok, sebészek, onkológusok, sugárterpeuták, pszichológusok - és persze a betegek bevonásával történhet.

Forrai tanár úr vezetésével természetesen áttekintettük a legfontosabb radiológiai jeleket (nodulus, spiculalt vagy elmosott szélű elváltozás, microcalcifikáció, aszimmetrikus denzitás, sugárirányú hegesedés, struktúrális disztorzió. bőr megvastagodás). Nagyon fontos észben tartani: itt radiológiai képről és nem szövettani diagnózisról van szó, éppen ezért a core biopsziás (vagy ha van rá mód, akkor a vákuumbiopsziás) mintavételi tűnek állandóan a vizsgáló radiológus keze ügyében kell lennie! A diagnosztikus mammográfia is hatalmas fejlődésen esett át az elmúlt néhány évben, előbb a digitális technika, majd az egyre szélesebb körben hozzáférhető tomoszintézis segítségével detketálhatunk nagyobb biztonsággal elváltozásokat. Szóba került az egéybként nagyon érzékeny, de hozzáférésbek, alkalmasságában szűrésre nem megfelelő emlő MRI is, ez megfelelő indikációval (rizikócsoport, nem egyértelmű esetek, implantátum ruptura) alkalmas a vizsgálatokra. Viszgálatok standardizálásának része, hogy lehetőleg a BI-RADS szerinti leletezést folytassunk, kettős leletezésel.

A következő blokkban esetbemutatások színesítették a programot. Somogyi Dóra emlőtumorok krioablatios kezeléséről tartott bemutatót, míg Cs. Jánvári Máté a fekvő sztereotaxiás vacuum core biopsiával elért erdeményekről, a beavatkozás elvégzéséről beszélt. A finom szendvicsebéd során volt lehetőség kötetlenül is beszélgetni, ismerkedni, és fókuszálni a délutáni programra, ahol szintén Cs. Jánvári Máté esetbemutatása, illetve Forrai Gábor második előadása következett. Ez utóbbiban kiemelten hangsúlyozta Forrai tanár úr, hogy az emlővizsgálatokon megjelenő nők 99%-a csak a radiológia munkatársaival - radiográfusokkal, radiológusokkal - találkozik, ezért különösen lényeges a radiológia szerepe az egész munkafolyamatban. Vázolta a jövő lehetséges útjait, részletesebben bemutatta a tomoszintézis módszerét, illetve eloszlatott néhány tévhitet is, mégpedig hogy implantátummal is lehet - és ugyanúgy kell is! - “hagyományos” mammográfiát végezni, hogy 30-35 éves életkor felett, panaszok esetén kötelező a mammográfia végzése, valamint a szűrésben már nem részt vevő 65 év feletti nők is ugyanúgy a rizikócsoport tagjai, éppen ezért ajánlott a szűrést folytatni (erre háziorvos, nőgyógyász ad beutalót).

Sajnos nem lehet elmenni amellett sem, hogy egy szakképzésben lévőknek szánt kötetlen ingyenes (és szendvicssebéddel megspékelt) továbbképzésen tucatnyian jelentünk meg. Optimistán lehet akár azt is mondani, hogy a szakképzésben résztvevők csaknem 10%-a jelen volt, azonban a másik oldalról vizsgálva a kérdést csalódást keltő, hogy alig több, mint tucatnyian voltunk jelen. Nem mellesleg a szakvizsgában hangsúlyos témakörről van szó és a téma nemzetközi szinten is legmagasabban jegyzett hazai szakértője áldozott rá egy napot erre az ingyenes továbbképzésre. Hasonló nemzetközi képzések részvételi díja eurószázasokban mérhető, nem beszélve a felmerülő egyéb költségekről (utazás, szállás). Valóban érdekelnek a visszajelzések, hogy mit vár, remél a hazai ifjú radiológus közösség a jövőtől, illetve az MRT Ifjúsági Bizottságától, hogyan tudnánk a tagság igényeihez leginkább passzoló módon segíteni a képzéseteket. Visszajelzések jöhetnek itt alább kommentekben, vagy az MRT IB Facebook oldalán, illetve privát üzenetben az mrtib@socrad.hu címre. Köszönjük a támogatást a Radizone X Kft-nek.

Az emlődiagnosztikai konferenciák sora pedig Hajdúszoboszlón folytatódik a Debreceni Emlő Napokkal, melyet szintén ajánlunk portálunk olvasóinak figyelmébe!

A szerző Magyar Radiológusok Társasága Ifjúsági Bizottságának elnöke, a raidologia.hu portál szerkesztője.

Képek forrása: MRT IB Facebook fotóalbum.

További cikkek