Beszámoló az EUSOBI 2018 kongresszusról

Beszámolók | 2018. október 30. 05:08 | Utolsó módosítás dátuma - 2018. november 29. 07:53 | Forrás: radiologia.hu - dr. Cs. Jánvári Máté

Helyszíni, személyes beszámoló az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) éves kongresszusáról, Athénból. Jövőre felkészül: Budapest!

Beszámoló az EUSOBI 2018 kongresszusról

Athén, a kultúra bölcsője, az EUSOBI kongresszus idei helyszíne – aki volt már itt, az tudja, aki még nem, annak nehéz szavakkal leírni azt a történelmi "káoszt", ami itt fogadja az embert. A látvány lenyűgöző, néhol talán döbbenetes, európai szemmel helyenként fura. Az idő remek, a program magas színvonalú, kell ennél több?

A kongresszust kétnapos, igen intenzív emlő MR-kurzus előzte meg, először a szakma krémje tartott előadásokat, egészen az alapoktól, majd interaktív, kiscsoportos workshopok következtek. Két dolgot emelnénk ki: minden előadó szikár tényeken alapuló előadásokat tartott, az interaktív workshopok pedig, valóban interaktívak és rugalmasak voltak, egyenként elemeztük az eseteket, ha nem megfelelő irányba indultunk, a moderátorok rávezettek a helyes útra. Sok kérdés adódott, ha valami többeknek nem volt tiszta, a moderátorok mutattak/meséltek hasonló eseteket. Emellett a szünetekben lehetőség nyílt az előadókkal személyesen is beszélni, ami szintén kivételes lehetőség.

A második nap délutánján elindult a regisztráció a kongresszusra, aminek Athén szívében, a kivételes akusztikával megáldott "Megaro Moussikis" konferenciatermei szolgáltak helyszínül.

EUSOBI2018_2

A háromnapos kongresszus első napján, Forrai Gábor tanár úr - mint az EUSOBI leköszönő elnöke - nyitóbeszédét követőem komplex emlődiagnosztikáról, B3 laesiók DCIS-sé alakulásáról és intervenciókról, terápiás lehetőségekről esett szó. A második napon a tomoszintézissel való szűrés, a fiatal kutatók tevékenységei, az "EUSOBI meets Saudi Arabia" szekció, illetve az ultrahang és MRI szerepe valamint az intervenciós lehetőségek kerültek fókuszba. A Carla Boets fiatal kutatói díj nyertese Matthias Dietzel lett az "Integrating fast diffusion weighted imaging into an abbreviated breast MRI: Increase of accuracy without sacrificing rapidity" című tanulmányával;a legtöbbet hivatkozott közlemény pedig az EUSOBI által, nőknek összeállított tájékoztató az emlőszűrésről (Breast MRI: EUSOBI recommendations for women’s information) lett. Ez utóbbi, magyar nyelven, bárki számára elérhető az Egészséghíd honlapján, ide kattintva.

A harmadik, és egyben utolsó napon az "EUSOBI Gold Medal" kitüntetést Christiane Kuhl professzor asszony kapta, díszelőadásának címe a "DCIS in the era of MRI" volt. Ezt követően rövid kép kvíz, majd a "Keynote Lecture" következett: "Ultrafast imaging and super-resolution in biomedical ultrasound" címmel, Mickael Tanter előadásában. Szó esett még az áttétes emlőrákokról, volt multidisciplinaris team szekció és nagyobb rész jutott a mára realitássá vált mesterséges intelligenciának és "Deep Learningnek" is.

A kongresszust a megválasztott új elnök, Julia Camps Herrero professzor asszony és a leköszönő elnök, Forrai Gábor tanár úr zárta. Megköszönték az athéni tagságnak a szervezést, a több mint 900 jelenlevőnek a részvételt, áttekintették az eddig elért eredményeket (több, mint 1000 tag!) és kitekintettek a következő évi, budapesti kongresszusra. Ezzel azonban a fiatal tagság számára még nem volt vége, másnap reggel egy utolsó, kifejezetten fiatal emlőradiológusoknak szánt szekció jelentette a habot a tortán, ahol leginkább az orvos-beteg kommunikáció fontosságát, a privát/állami/egyetemi ellátás kérdéskörét boncolgatták.

EUSOBI2018_4

Szót kell ejteni még a poszterszekcióról, ahol számos színvonalas kutatás kivonatát tekinthettünk meg, valamint az igényes kiállítókról is, akik legújabb fejlesztéseikkel voltak jelen, szimpóziumokat tartottak, természetesen a sztárok az "új mammográf" - azaz a tomoszintézis -, a mesterséges intelligencia és az automata ultrahang volt.

Végül, de nem utolsósorban, a kongresszust estély koronázta, amelyre a második nap végén került sor. Máig rejtély, hogyan tudták elintézni, de zárás után, saját idegenvezetővel tekinthettük meg az Akropolisz Múzeum rendkívül gazdag gyűjteményének és ezen keresztül Görögország és Athén történelmének legfontosabb mérföldköveit. A túra végén, a múzeum legfelső, panorámatermében fogyaszthattuk el a kiváló, háromfogásos, tradicionális menüt, mindeközben az akropoliszi templomok elképesztő látványa tárult elénk. A vacsora előtt még sor került a már hagyománynak tekinthető elnöki medál átadására is, amely igen családias, kedves légkört teremtett.

EUSOBI2018_3

Rengeteg új információval, ismeretséggel és kedves emlékkel tértünk haza Athénból, első EUSOBI konferenciánk helyszínéről, mind kulturális, mind a szakmai program tekintetében - nem is kérdés, hogy a jövő évi budapesti konferencián is ott leszünk és erre biztatjuk olvasóinkat is!

EUSOBI2019-BP

További cikkek